Виконання клятви Гіппократа – святий обов’язок

14 листопада 2014 року в Міському палаці культури відбулись урочисті події, присвячені Міжнародному дню студента.

Традиція святкування Дня студента 17 жовтня сягає своїм корінням у 1941 рік, коли у Великобританії вперше було відзначено це свято. А приводом став нацистський штурм Празького університету у 1939 році після студентської демонстрації проти вторгнення Німеччини до Чехословаччини. Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи студентської молоді України… » згідно Указу Президента України «Про День студента » від 16 червня 1999 р. № 659/9. 

Студентська пора, мабуть, найяскравіший час в житті кожного з нас. Ті, хто ще вчора був дитиною, отримують довгоочікувану свободу, роки, які можуть провести у колі такої ж безтурботної молоді. Саме тому День студента – завжди особливе та бажане свято.

посвята 2014 1Кожен, хто був студентом, згадує ці роки з радісним тремтінням. Відчайдушна юність, коли найбільша проблема — сесія, що наближається, а сама очікувана дата — День студента. Пригадується, як правило, не стільки саме навчання, скільки перший серйозний роман, веселі посиденьки з друзями, смішні випадки з життя…

Студентство — особлива каста. Студенти з різних країн чудово знайдуть спільну мову один з одним, незважаючи на мовні бар’єри. Студентські традиції — як серйозні, так і кумедні — дуже схожі і в Києві, і в Сорбонні, і в Оксфорді. Навіть своє «персональне» свято — Міжнародний день студента 17 листопада — студенти всього світу святкують саме в цей день.

За давньою традицією у Бердичівському медичному коледжі відбувається посвята першокурсників у студенти. Затамувавши подих, батьки молодого покоління спостерігали за дітьми, які у білосніжних халатах заходили до зали та повторювали за студентом, що стояв на сцені в образі Гіппократа, клятву нести добро людям, берегти їх життя і здоров’я.

Але найзахоплюючим дійством стало виконання Гімна студентів «Gaudeamus» латинською мовою. А запалені свічки в їхніх руках створили незабутнє відчуття гордості у батьків майбутніх медичних працівників.

посвята 2014 2Директор коледжу, Володимир Петрович Клименюк, розпочавши привітання невеликим екскурсом в історію, зазначив: «Студентські роки – це не лише час для пізнавання наук із книжок та лекцій, але й науки життя. А клятва Гіппократа стане дороговказом майбутньої кропіткої та відповідальної праці, що буде вимірюватись добром, милосердям, щирістю душі та ставленням до пацієнтів».

Загально відомо, що професія медика – найпочесніша на Землі. Ніяка інша професія не вимагає такого високого професіоналізму, великих зусиль витрати енергії, професійної вдачі, проявів людяності, доброти, чуйності, гуманності, благородства. Саме з молодого покоління формується національна еліта.

Заступник директора з гуманітарних питань та виховної роботи Тетяна Ананівна Гороф’янюк зачитала Наказ про нагородження кращих студентів та студентів-активістів грамотами та грошовою премією. Вручити грамоти та привітати студентів прийшов заступник міського голови Іван Омелянович Демусь. Він зазначив, що студентські роки – найщасливіші у житті кожної людини. В них визріває перше кохання, поглиблюється пізнання світу, відбувається становлення особистості та обирається подальший шлях. Студенти завжди були найбільш волелюбною та свободомислячою частиною суспільства, авангардом будь-якої держави. Від небайдужої життєвої позиції студентства, активної участі у суспільних перетвореннях великою мірою залежить майбутнє України.

Гість свята, Голова громадської організації «Патріотична сила» Станіслав Іванович Лужанський, привітав студентів та вручив подяки студентам-волонтерам 44 М групи відділення «Сестринська справа» Біленко О., Кінзерській Д., Степаненко М. та Черняк Н. за активну громадянську позицію, безкорисливу допомогу на благо та процвітання миру в Україні, щиру допомогу тим, хто її потребує, вагомий внесок для підтримання та зміцнення Української армії.

посвята 2014 3Студенти старших курсів привітали молоде покоління патріотичними піснями, гумористичними сценками та захоплюючими танцями.

Шановні студенти, пам’ятайте: студентство – це прекрасна пора життя, коли все попереду, варто лише вибрати правильний шлях!

Е.В.Султанова,

викладач Бердичівського медичного коледжу

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *