До відома випускників навчальних закладів!

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ!

До відома випускників навчальних закладів!

Одним з пріоритетів держави в соціальній та економічній політиці є легалізація зайнятості та заробітної плати. На сьоднішній день це серйозне та актуальне питання, оскільки найбільшу нестабільність та невпевненість в майбутньому відчувають саме випускники різних навчальних закладів.
Нелегальність трудових відносин, тобто використання найманої праці без оформлення, та виплата неофіційної заробітної плати, яка не зафіксована в бухгалтерських документах і з якої не сплачено єдиний соціальний внесок (далі – ЄСВ), містить у собі низку негативних моментів. В першу чергу це явище має вплив на економіку, суспільство — життя молоді та людей передпенсійного віку. Крім цього, це сприяє збільшенню захворювань, ризиків виникнення нещасних випадків на виробництві, так як неоформлений працівник не проходить обов’язкове медичне обстеження, інструктаж та навчання по охороні праці, з техніки безпеки.
Зайнятість в «тіні» порушує право громадянина на майбутню пенсію, а легальна зайнятість є гарантом своєчасного заробітку, відпустки, соціальних виплат та відрахування єдиного соціального внеску. Особливу увагу слід звернути на повну сплату ЄСВ роботодавцем за працівника, оскільки починаючи з 2004 року страховий стаж зараховується пропорційно сплаті ЄСВ. Якщо ЄСВ сплачено менше за мінімальний рівень, встановлений чинним законодавством, тоді до страхового стажу зараховується неповний місяць. Існують такі ситуації, коли людині при призначенні пенсії зараховують місяць стажу за відпрацьований рік. Також низька зарплата дає низький коефіцієнт заробітку, що суттєво впливає на розмір самої пенсії.
Офіційно оформлені трудові відносини створють умови для відчуття працівника себе соціально захищеним, що особливо важливо для випускників навчальних закладів. Тому наша молодь повинна зрозуміти, що легальна заробітна плата та зайнятість — це соціальний обов’язок кожного роботодавця перед своїм працівником. А Пенсійний фонд, у свою чергу, буде забезпечений стабільними надходженнями для повного та своєчасного фінансування пенсійних виплат теперішніх та майбутніх пенсіонерів.
Для того, щоб контролювати свій дохід та сплату ЄСВ, необхідно зареєструватися на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Завдяки даній функції вже мільйони громадян здійснюють моніторинг своєї заробітної плати, яка буде використовуватися для розрахунку майбутньої пенсії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *