«Рекреаційні ресурси мого міста»

21 жовтня 2019 року в КВНЗ «Бердичівський медичний коледж» Житомирської обласної ради було проведено захист студентських проектів на тему «Рекреаційні ресурси мого міста»

«Україна – це окремий світ,
в якому є все»

Туристичний (рекреаційний) потенціал території – ємне, багатоаспектне поняття, що охоплює сукупність природних, етнокультурних та соціально-історичних ресурсів, а також наявної господарської і комунікаційної інфраструктури території, що служать чи можуть служити передумовами розвитку певних видів туризму. На сучасному етапі розвитку наукової думки між поняттями “туризм” і “рекреація” відмінностей майже не прослідковується.
З дослідження туристичного (рекреаційного) потенціалу територій розпочинається майже кожна наукова праця, присвячена проблемам розвитку туризму, а оцінка рівня рекреаційного потенціалу територій та їх забезпеченості рекреаційними ресурсами є проблемою, що чи не найбільш часто піднімається у наукових виданнях з географії, економіки, історії, медицини та екології. Це свідчить про беззаперечну актуальність даного питання, а також, як це не парадоксально звучить, його невивченість. Принаймні, не зважаючи на велику кількість наукових розробок, досі залишається невивченим ряд важливих теоретичних та практичних питань, зокрема, немає кадастру рекреаційних ресурсів України.
В такому випадку, передусім, треба звертати увагу на гомогенні туристичні ресурси (соціальні та природні об’єкти, явища, події, походження яких тісно пов’язане з конкретною територією), етнокультурні особливості регіонів, традиційні ремесла. Безперечно, інтерес з боку іноземних громадян можуть викликати місця, пов’язані з життєвим шляхом їх видатних земляків, а також поховання іноземців, архітектурні пам’ятки, пам’ятники та меморіальні дошки.
Найбільш цікавими можуть бути об’єкти матеріальної етнокультури (українські храми, могили, пам’ятні хрести, традиційне українське житло, господарські будівлі, декоративно-ужиткові вироби народних майстрів, національний одяг) та явища духовної етнокультури.
Вивчаючи «Економічну та соціальну географію світу» студенти коледжу звернули увагу на те, що Україна має всі необхідні рекреаційні умови і ресурси для розвитку рекреаційно-туристичного господарства та перетворення його на провідну галузь економіки і важливу частину європейського туристичного ринку.
Студенти-медики звернули увагу на лікувально-оздоровчі ресурси, адже Україна має свої переваги на ринку лікувально-оздоровчих послуг. Головною властивістю рекреаційних ресурсів є те, що вони володіють здатністю відновлювати та розвивати духовні і фізичні сили людини, тобто забезпечують відновлення та розвиток життєвих сил людини, витрачених у процесі трудової діяльності, слугують для регенерації здоров’я і підтримки працездатності населення.
Актуальна тема сьогодення та інтерес студентів викликало активну дискусія з приводу рекреаційного потенціалу міст, які їм найбільш відомі. Саме у такій спільній атмосфері виникла тема нашого проекту «Рекреаційні ресурси мого міста».

Підготували: Загребельна Л.М., Теплицька Н.В. (викладачі географії)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *