Кроки до Зовнішнього незалежного оцінювання

5 лютого стартувала реєстрація участі випускників у зовнішньому незалежному оцінюванні. З цією метою у  Бердичівському медичному коледжі серед студентів других курсів, які цього року завершають здобуття повної загальної середньої освіти,  та будуть здавати ДПА у формі ЗНО практичним психологом закладу Давидовою Т. І. було проведено    психологічну підготовку до участі в зовнішньому незалежному оцінюванні.  У ході  проведення виховних заходів з елементами тренінгу студенти шукали відповідь на запитання, як опанувати свій емоційний стан під час підготовки та складання ЗНО. Цікавими та корисними виявились вправи «Подолання», «Напиши псалом», «Асоціації», «Внутрішній спостерігач», «Погода», де студенти визначали основні шляхи управління внутрішніми почуттями та емоціями, розширювали усвідомлення власного функціонування, розвивали навички концентрації уваги на поточному моменті «тут і тепер»,  По завершенню заходу  Давидовою Т. І. були визначені кроки до зовнішнього незалежного оцінювання, надані рекомендації  та поради успішного виконання тестів у напруженій атмосфері.

Кроки до Зовнішнього незалежного оцінювання

  1. Зареєструватись ( з 05.02.по 18.03.20019р Студенти минулих років мають право реєструватись до 25.03.2019р) Зверніть увагу, сертифікати з яких предметів вам потрібно для вступу у  ВНЗ  ІІІ –ІV рівня акредитації  по закінченню коледжу.
  2. Варто пам’ятати тестування розпочинається з 21.05 по 13.06 згідно графіку, дата, час, місце будуть вказані у вашій перепустці. Перепустку ви маєте роздрукувати.
  3. Перед днем  тестування Гарно виспатись.
  4. Прийти вчасно. Прийти за 15 хвилин до початку. Спізнились – ЗНО Ви не пройшли.
  5. Що потрібно з собою взяти.
  • чорну ручку,(2)
  • перепустку
  • паспорт
  • мінеральну воду
  • гарний настрій, впевненість, рішучість для досягнення цілей
  1. Обов’язково. Ви маєте прослідкувати, щоб ваш порядковий номер у списку, який буде вивішено на аудиторії, відповідав номеру стола. Це відповідає вашому штрих – коду. Уважно слухайте вказівки інструктора.
  2. Якщо Вам потрібно вийти: Ви піднімаєте руку, здаєте ваші матеріали –  лише тоді виходите. Про ці правила вам буде наголошувати інструктор.  Час на те, що ви вийшли не збільшується при написанні роботи.
  3. Не намагайтесь когось обхитрити. Це приведе до негативного результату.
  4. Відкиньте негативні емоції. Не бійтесь сторонніх людей,(інструкторів, чергових, охоронців, поліцію) які будуть за вами спостерігати, використовувати металошукачі, за потреби переглядати ваші речі. Впевнено йдіть до досягнення цілі.
  5. Варто знати. Якщо під час тестування вам стало погано, вам викликали лікаря чи швидку допомогу – за вами залишається право в участі у додатковій сесії. Про це в особливих відмітках  повідомить старший інструктор.

 

ПОРАДИ ЩОДО УСПІШНОГО ВИКОНАННЯ ТЕСТІВ У НАПРУЖЕНІЙ АТМОСФЕРІ

ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ОЦІНЮВАННЯ

Для того щоб ви могли впевнено впоратися з тестом ЗНОпочніть готуватись до тестування заздалегідь.

Поспішайте. Тренуйтеся із секундоміром   Порівнюйте час, необхідний для виконання тестів ЗНО  тому, що неможливо змоделювати той стрес, що викликає будь-яке тестування.
Тренуйтесь. Перед офіційним тестуванням варто виконувати якнайбільше опублікованих тестів, наприклад, проходити  онлайн тести ЗНО.  Не можна навчитись добре виконувати тести, не тренуючись на них самих, Це підніме практику контролю й самоконтролю. А для цього потрібно пройти пробне  ЗНО

Правильно тлумачте запитання

Багато питань мають некоректне формулювання, а тренування знайомить вас з типовими конструкціями тестових завдань, дає вам інший досвід – самоспостереження й саморегуляції під час тестування.

Пам’ятатайте про  продуктивні  і репродуктивні завдання. Репродуктивні  завдання виконуються швидше ніж продуктивні
Випробовуйте. У тренуваннях і в тестуванні  застосовуйте правильну тактику, тобто дотримуйтесь усіх рекомендацій, як правильно вирішувати окреме завдання чи тест у цілому. Наприклад, не слід двічі перечитувати малозрозумілу інструкцію, а  відразу ж познайомитися з варіантами відповідей. Тоді зміст відповіді прояснить вам, що ж саме є необхідним в інструкції до даного завдання.

Пропускайте. Треба навчатися пропускати важкі чи незрозумілі завдання. Пам’ятайте: у тесті завжди знайдуться такі завдання, з якими ви обов’язково справитесь. Просто нерозумно не дібрати балів тільки тому, що  не дійшли до «своїх» завдань, а зупинилися  на тих, навчальний матеріал яких – невідомий. Звичайно, така тактика може принести успіх далеко не завжди. Якщо тест побудований за принципом «сходів» і починається з легких запитань, то не варто пропускати всі перші завдання.

Вгадуйте. Якщо ви не впевнені у виборі, але інтуїтивно можете  віддати перевагу якійсь відповіді перед іншими, то інтуїції варто довіряти!

Виключайте. Багато завдань можна швидше вирішити, якщо не шукати відразу правильну відповідь, а послідовно виключати ті, які явно не підходять. Метод виключення дозволяє концентрувати увагу всього на одній – двух відповідях, а не відразу на декількох.

Скорочуйте вибір. Якщо кілька відповідей (1-2) із чотирьох чи п’яти варіантів здаються вам зовсім невідповідними, а інші такими, що підходять з рівною ймовірністю, то в цьому випадку правильніше буде не пропускати це завдання, а намагатись вибрати відповідь з інших просто навмання. Шляхом такої тактики ви отримаєте більше балів. Це – теорія ймовірності. Адже «негативне знання» ( яка відповідь точно не підходить) – це теж знання, і нерозумно відмовлятись від його використання.

Думайте тільки про поточне завдання. Коли ви бачите наступне  завдання, забувайте все, що було в попередньому: як правило, завдання в тестах не пов’язані одне з одним, тому знання, які ви застосували в попередньому завданні, як правило, не допомагають, а тільки заважають сконцентруватись і правильно вирішити інше завдання. Ця установка дає безцінний психологічний ефект – забудьте про невдачу в минулому завданні (якщо воно виявилась вам «не по зубах»). Думайте тільки про те, що кожне нове  завдання – це шанс набрати бали.
Читай
те завдання до кінцяПоспіх не повинен призводити до того, що ви будете намагатися зрозуміти умови завдання за «першими словами» й добудовувати кінцівку у власній уяві. Це вірний спосіб зробити прикрі помилки в найлегших запитаннях.

Заплануйте два кола.  Сплануйте середній час на кожне завдання таким чином, щоб за дві третини  тестування пройти всі завдання «за першим колом». Тоді ви встигнете набрати максимум балів на легких  завданнях, а потім зможете подумати й добрати щось на важких, які  спочатку довелось пропустити.

Чернетка – бланк відповідей. Практика показує, що варто одразу, або після першого кола переносити правильну відповідь щоб уникнути помилок. 10% абітурієнтів роблять помилки під час переносу відповіді на бланк. Тому, якщо впевнені – поставте  варіант відповіді  одразу.

Не засмучуйтесьУ будь-якому професійно підготовленому тесті є завдання, з якими  просто не можливо впоратись. Більше того, усі 100 % завдань зможуть виконати лише одиниці! Тому немає ніякого сенсу розхлюпувати емоційну енергію на передчасну поразку. Навіть якщо  здається, що ви допустили занадто помилок і просто завалили тест, пам’ятайте, що дуже часто таке відчуття є помилковим: при порівнянні власних результатів з іншими може з’ясуватися, що інші допустили ще більше помилок.

14 м. ІІ семестр 2019 р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *